This is a free Purot.net wiki
  • View:

Anna palautetta!

Miten meillä menee? Missä olemme onnistuneet, missä taas epäonnistuneet? Janoamme välitöntä palautetta joko anonyymisti tai kirjautuneena nimen kanssa.

..vai onko tämä sittenkin karu totuus?

"Palautteesta huolehtiminen liittyy asiakassuhteisiin. Organisaatiot pyrkivät esittäytymään virheistään oppivina ja palveluhaluisina, jotta asiakkaat toisivat vastedeskin mahdollisimman paljon rahaa sisään.

Tämä ajattelu on levinnyt yllättävillekin tahoille. Esimerkiksi puolustusvoimien nettisivuilla voi antaa palautetta kyseiselle organisaatiolle tai sen valikoiduille osille. Ilmeisesti puolustusvoimat todella muuttaa toimintatapojaan saamansa palautteen mukaisesti, muutenhan järjestelmässä ei olisi mitään mieltä. On siis kehittymässä nuorekas, aloitelähtöinen organisaatio, jossa yksilöitä ja tiimejä rohkaistaan itsenäiseen työskentelyyn sekä innovatiivisiin ratkaisuihin! Tulosneuvottelut ovat onneksi vielä kesken.

Juuri puolustuvoimien yhteydessä ilmeneekin palautteen antamisen todellinen luonne. Kriittistä palautetta esittänyt jääkäri ei tietenkään saa aikaiseksi sitä, että puolustusvoimat muuttaisi menetelmiään. Mutta tilaisuus palautteen antamiseen synnyttää vaikutelman, että kerro huolesi, me kuuntelemme ja haluamme oppia virheistämme.

Palautteen antamisen viimekätinen merkitys on siinä, että jostain syystä tyytymättömäksi itsensä kokevalla asiakkaalla tai "asiakkaalla" on mahdollisuus päästää höyryt ulos. Itse asiassa palautteen pyytäminen muodostaa aidon vaihtoehdon sille, että jotain todella muuttuisi, korjattaisiin tai huollettaisiin kuntoon. Se, joka on nähnyt elokuvan Syntipukki ymmärtää asiasta jo paljon.

Palautejärjestelmä liittyvät yrityskuvaan, jollainen nykyään siis pitää olla varsinaisten firmojen lisäksi myös puolustusvoimilla ja Ylöjärven kunnalla. Näennäisenä viestinä on, että anna palautetta, jotta voimme korjata toimintaamme ja samalla yrityskuvaamme. Todellisuudessa palautejärjestelmät tähtäävät yrityskuvan luomiseen: avaamalla palautekanavan yritys/organisaatio voi viestiä olevansa kuunteleva, asiakkaidensa puoleen kääntyvä yhtymä, vaikka kotiserveriin olisikin asetettu SPAM-filtteri juuri saapuvaa palautetta silmällä pitäen."

 

Nevanlinna, T. & Relander, R. 2006. Työn sanat. Helsinki: Teos. (s. 120-121)

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username

Toi äskeinen anonyymi oli Anna S. Täytyy vissiin rekisteröityä tänne..
anonymous   (02.04.2012 10:59)
  Reply

Kiitos tosi paljon Mikolle kasvatusfilosofian luonnosten välikommenteista! Kun saa palautetta, tuntuu siltä, että saa myös arvostusta! Arvostan itse sitä, että oot paneutunut näin syvällisesti meidän töihin!
anonymous   (02.04.2012 10:57)
  Reply

Antamanne välipalaute filosofiasta:
- kokoontumisissa mukavan rento tunnelma
- kiiretöntä, erilaista ja virkistävää
- soljuvaa ja vapaamuotoista, silti koko ajan antoisaa
- ennakkotehtävät joskus raskaita
- myöhäinen ajankohta ei kovin ihanteellinen
- kellonajasta huolimatta mukavaa
- joutuu ajattelemaan, pakko olla aidosti läsnä
- kerrankin tehdään tässä talossa niinkuin opetetaan
- yksi oppilaslähtöisimmistä kursseista.

Jos et ollut paikalla, saanut suutasi auki tai tuli kotimatkalla jokin mainitsemisen arvoinen kehu tai viiltävä kritiikki mieleen, niin please, kirjoitathan sen tänne, kirjoitathan? Olen samaa mieltä kanssanne siitä, että myöhäinen kokoontumisaika ei ole kovin ihanteellinen; myös antamieni ennakkotehtävien raskausaste on itseänikin pohdituttanut. Olette yleisesti pohdiskeleva, aktiivinen ja omista kokemuksistanne taitavasti ammentava ryhmä, ilo on teitä ohjata.
MikkoValtonen   (31.03.2012 19:42)
  Reply